Vår kund och samarbetspartner Väderstad AB har arbetat länge med ISO GPS. För att djupdyka i varför och hur Väderstad arbetar med ISO GPS intervjuade vi Markus Zwörner, expert inom geometrisäkring på Väderstad AB. Nedan delar vi några intressanta svar.
Varför arbetar ni med ISO GPS?
– Den stora fördelen med ISO GPS är att man kan använda 3D-geometrin från CAD-modellerna för att kravsätta 2D-ritningarna. Alternativet till att använda ISO GPS är linjärmåttsättning, men det blir inte entydigt. Genom att använda en internationell standard i ett internationellt företag kan vi både samarbeta bättre mellan avdelningar och med olika leverantörer.
– Vi försöker använda oss så mycket som möjligt av ISO GPS. Systemet är bra uppbyggt efter behov från industrin och kommer alltid att vara uppdaterat.
Hur väljer ni ut standarder från ISO GPS?
– Vi väljer ut de delar som våra produkter avspeglar, men ISO 1101:2017 är själva grunden till allt. Med tiden har det brutits ut mindre standarder från ISO 1101:2017. Med erfarenhet har vi koll på de vanligaste och vid specialfall får vi kolla upp fler.
– Det finns även undantag när färdiga ISO GPS regler inte kan uttrycka egenskaperna på våra ritningar. I dessa fall beskriver däremot ISO GPS tydligt hur man ska skapa de egna reglerna med symboler och begrepp. På så sätt kan man säga att alla våra regler är ISO GPS-styrda.
Hur fungerar samarbetet med avdelningar som använder ASME Y14?
– Som ett internationellt företag skickar vi fler och fler ritningar mellan avdelningar. Vi får allt oftare hjälpa våra avdelningar i USA och Kanada där de använder ASME Y14.5, Nordamerikas motsvarighet till ISO GPS. Även de önskar komma igång med GD&T i större utsträckning, d.v.s. språket för geometrisk specificering som ASME Y14.5 beskriver. Ett symbolspråk som i grunden fungerar som ISO GPS, fast med några grundläggande skillnader. Våra system, arbetssätt och vår kompetens ska vara så lika att vi kan hjälpa varandra, det stärker oss som företag.
Vilka utmaningar har ni med ISO GPS?
– Den stora utmaningen som konstruktör är att det är så mycket regler att hålla i huvudet, det är därför så lätt att missa något. Med en så omfattande standard får vi bygga upp kunskap för det vanligaste, och vid specialfall slå upp i standarden. Vi får kontinuerligt jobba på att få bredare kunskap bland våra konstruktörer samt bibehålla denna.
– Här får vi ju hjälp av AI Review idag också, vilket sparar oss mycket tid och minskar antalet missar. Ju mer man bygger ut AI-granskningen så får man ju inte bara en granskare, utan även en lärare. Man får oöverträffad effektivitet i att upprätthålla sina egna regelverk.
Bilder hämtade från Väderstads mediadatabas.